Tema for årets demonstrasjon var ”Med blomsten som inspirasjon” og Rebekka, Louise og Veronica viste mange og ulike måter å la seg inspirere av vårt hovedmateriale – blomsten. Noe over hundre mennesker hadde meldt seg på og funnet veien til BLOK denne kvelden for å la seg inspirere, få faglig påfyll og ha en hyggelig kveld sammen med kolleger fra bransjen. Vi på BLOK synes det er gledelig at så mange – i likhet med oss – ønsker faglig inspirasjon. Inntektene fra denne kvelden går til å sponse Norges deltagelse i WorldSkills – et engasjement som koster, men som vi mener er viktig for faget.

Lær opp kundene
Temaene fag og håndverk ble også samtaleemnene for kvelden. Med innspill fra Rebecca og Jorunn Dahlback, gikk samtalen rundt hvordan vi som blomsterdekoratører må vise kundene våre hva vi kan skape, og at vi må være stolte av faget og håndverket vårt. Det er også viktig å huske at håndverk noen ganger tar tid og at det kanskje er en del av vår jobb å lære opp kundene i forhold til hva man må betale for et vakkert fagarbeid. Men håndverk må ikke alltid være tidkrevende, for eksempel kan vi skape former og underlag som kan brukes flere ganger. Det er vi som sitter på kompetansen til hvordan håndverket skal utøves.

Et fag i utvikling
Blomsterdekoratørfaget er et fag i utvikling og Rebecca la vekt på at vi aldri blir utlærte. I løpet av demonstrasjonen ble publikum presentert for flere ulike teknikker, materialer og uttrykk, og de tre som demonstrerte var opptatt av at nye teknikker kommer til ettersom behovene endres og gamle teknikker utvikles eller brukes på nye måter. Vi fikk denne kvelden demonstrert mange forskjellige og vakre blomsterarbeider og Rebekka fortalte hvordan hennes inspirasjonskilder er varierte. Noen ganger kan det være et underlag eller en vase, noen ganger blomsten og hun forteller at mye av hennes inspirasjon kommer når hun er ute og reiser.

Lar seg inspirere
Men denne kvelden var det blomsten som var i fokus og Veronica fortalte blant annet hvordan Valmuens bevegelse var inspirasjonen for et vakkert arrangement hun laget i en urne. Louise hadde til et av sine blomsterarbeider latt seg inspirere av blomsten ved å gjenskape en blomsterform i ståltråd og voks som underlag til et brudearbeid. Rebecca fortalte hvordan en frodig og dekorativ dekorasjon med Syriner og Viburnum i en pokal for henne var et rop om vår og håp.

Jorunn utfordret både publikum og de som demonstrerte i forhold til sesong og årstid på blomster. Er det greit å bruke/selge alle slags blomster året rundt? Mister både vi og kundene noe av forventingen og gleden over at for eksempel Ranunkelen er en vårblomst og Pion bare kan fås i sommermånedene, når alt er tilgjengelig alltid? Eller er det sånn at det er mangfoldet og bredden hele året som gir inspirasjon? Det finnes ingen fasitsvar på dette og meningene er delte, men som Rebecca påpekte: dersom vi ikke ønsker denne utviklingen er det jo opp til hver og en av oss å sette ned foten og ikke kjøpe inn alt til en hver tid. Det er faktisk vårt valg.

Med blomsten som bakteppe og fokus på fag og håndverk ble det, som bildene viser, fra Rebecca, Veronica og Louise skapt mange, varierte og vakre blomsterarbeider, der de viste hvordan de og vi kan la oss inspirere av våre vakre blomster gjennom deres bevegelser, linjer, former og farger.


Tekst: Anne Stine Frost
Foto: Espen Grønli
Artikkel kan man også lese i Bladet Blomster, Mai 2011.