Alle gode ting er 3

Siv Engen Heimdahl, som ledet premieutdelingen på vegne av Dommer- og Fagrådet, sa det følgende før hun røpet norgesmesterens navn: - Vinneren kommer fra en by. Denne byen fikk sin bystatus i 1742, selv om det var protester fra både Bergen og Trondheim. Byen har et fotball-lag, og jeg må bare innrømme at de faktisk er ganske så gode. Vedkommende har en blomsterbutikk i byen som heter Molde Blomster – årets Norgesmester er Anne Kine Opstad Pettersson!

Dette er 3.gang Anne Kine vinner den gjeveste tittelen innen vår bransje og vårt fag – så ja; alle gode ting er virkelig 3!

Den første gangen hun vant NM var i 1997, i Trondheim – og da vant hun over alle, selv om hun faktisk bare var lærling. Tallet 3 kommer også her inn, fordi til nå (i løpet av alle de 48 årene som NM årlig har vært avholdt) befinner Anne Kine seg i en eksklusiv gruppe av kun 3 personer, som er de eneste som har vunnet tittelen mens de fremdeles var lærlinger.

Den andre gangen hun ble Norgesmester var 2009, på Lillehammer. Og denne gang, nærmere bestemt lørdag den 22.oktober 2016 på Hankø, den vakre øya i Oslofjorden – ble hun mester igjen, som kronen på verket!

Norsk Blomsterhandlerforbund og Interflora Norge SA gratulerer Anne Kine Opstad Pettersson med bragden. Vi er veldig stolte av å ha henne i vår midte! Tusen takk!

NM 2016 - Klasse A og Norgesmesteren.jpg.jpeg      NM 2016 - Klasse B.jpeg
NM 2016 - Klasse A og Norgesmesteren                                                                NM 2016 - Klasse B
Fra venstre: Tina Bengtsson, Norgesmester Anne Kine O. Petersson                  Fra venstre: Signe M. Evertz Forsberg, Sindre Ellila og Carl Erik Zwerg

og Stein Are Hansen

Norgesmesterskapet gjør seg ikke selv, så vi ønsker derfor spesielt å takke alle dem som har hjulpet oss til å gjøre alt mulig:

Først og fremst derfor:

- Takk til absolutt alle som kom – dere samlet gjorde norgesmesterskapet generelt til den positive opplevelsen som den er ment å være, og som den fortjener!

- Vi var dessuten beæret over å ha hele tre av Interfloras æresmedlemmer til stede: Ingunn Helgerud, Lill Høyvik Thomson, og Rolf Torhaug.

- Enda en som kastet glans over det hele var Mats-Ola Andersson, styreleder i Interflora AB, Sverige.

- Nå skal man være litt forsiktig med å takke seg selv, så det gjør vi ikke. Allikevel; seg selv i denne sammenheng er ikke en person, det er alle som var involvert i å få alt til å fungere. Derfor; selv om den lokale blomsterhandlerforeningen Interflora Østfold også var vertskap (sammen med NBF og Interflora). Tusen takk til dere – maken til innsats skal man lete lenge etter!

- Vi så mye flott i konkurransesalen, de to dagene mesterskapet foregikk. Nå er Hankø som sagt et vakkert sted - allikevel; all den vakre blomsterdekoreringen som ble utført av romdekoreringskurset var helt fantastisk. Alle kursdeltakerne, inkludert hele 18 personer fra Kalnes videregående skole, og lederne Per Benjamin og Nina Kildebo Espelund høynet den totale estetiske opplevelsen.

- Takk også til konkurranselederne Bente Molde Husebø og Nils Norman Iversen, dommerne Siv Engen Heimdahl, Camilla Dversnes, Kristin Voreland, Liv Dahl, Pål Inge Søreng, Tor Gundersen, Ian Lloyd fra England, og Marianne Wieler fra Tyskland.

- I år som i så mange tidligere år, en veldig stor takk til blomsterleverandøren Primaflor!

- Når det gjelder det flotte premiebordet, så sto riktignok Interflora for mesteparten der, og flere av de evigvandrende premiene som tidligere har vært skjenket av tilstedeværende personer og firmaer var til stede på Hankø, går det også en spesiell takk for årets bidrag fra Blomsterringen, Serviteur og Posekompaniet.

Sist, men ikke minst, en helt spesiell takknemlighet går til alle konkurransedeltakerne, som knivet om førsteplassen med Anne Kine Opstad Pettersson! Alle disse var ikke bare essensen av alt på Hankø i år, de var og er selve essensen av mesterskap i blomsterdekorering i Norge!

 

Resultater fra NM 2016:

Klasse A

Rangering

Deltager

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

Norgesmester

Anne Kine O. Petersson

Molde Blomster AS

Molde

697

2. plass

Tina Bengtsson

Kolnes - Zwerg Blomster AS

Stavanger

676

3. plass

Stein Are Hansen

Blomst af Hansen

Oslo

651

 

Klasse B

Rangering

Deltager

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

1.plass

Signe M. Evertz Forsberg

Porsgrunn vgs/ Blomsterstemning AS

561

2. plass

Sindre Ellila

Blomstertorget AS

Dale

493

3. plass

Carl Erik Zwerg

Kolnes - Zwerg Blomster AS

Stavanger

484

 

Beste enkeltprestasjon:

Tina Bengtsson, fra Kolnes - Zwerg Blomster AS i Stavanger, var den som hadde laget konkurransearbeidet med høyest poengsum.
Hun oppnådde hele 269 av 300 mulige poeng for sitt overraskelsesarbeid.

Publikumsprisen:

Flest publikumsstemmer fikk Wenche Rykkje, fra Min Blom i Øystese for sitt forberedte arbeid.
Hun fikk hele 237 stemmer, noe som utgjorde imponerende 14 % av det totale antall avgitte stemmer.

NM-oppgavene:

Fredag 21.oktober – Forberedt oppgave

Denne oppgaven fikk deltakerne i slutten av juni. Med nesten fire måneder til forberedelser, blir ofte den forberedte oppgaven den mest spektakulære, noe de tilstedeværende også i år kunne bevitne.

Oppgaveteksten lød:

FURU
50% RETT - 50% URETT
Lag en alternativ kistedekor på en furu-flate med målene 25x180 cm.
Arbeidet presenteres på valgfri måte.
Furu-flaten kan forberedes, men komposisjonens enkeltelementer og blomster må tilføres i konkurransetiden.
Teknikk: Valgfri
Konkurransetid: 120 minutter

Lørdag 22.oktober, formiddag – Overraskelsesoppgaven

Fredag kveld fikk konkurransedeltakerne utdelt den fullstendige oppgaveteksten og varene til oppgaven. Deretter kunne de begynne å forberede seg innenfor visse rammer, som ble opplyst om av de som hadde laget oppgavene. Forberedelsene fredag var tillatt inntil kl.23.00. De fikk i tillegg 1 time ytterligere forberedelsestid lørdag morgen, før selve konkurransetiden begynte. Oppgaveløsningene var et vakkert syn!

Oppgaveteksten lød:

FURU
50% STRUKTUR - 50% USTRUKTUR
Lag et blomster-seil som presenteres på det utleverte fundamentet. Du kan benytte medbragte materialer av furu.
Teknikk: Valgfri
Konkurransetid: 90 minutter

Lørdag 22.oktober, ettermiddag – Finaleoppgaven

De 12 beste deltakerne etter de to innledende rundene av mesterskapet, 7 fra klasse A og 5 fra klasse B, gikk til Finalen. Finalistene ble ropt opp i egen høytidelig sekvens om ettermiddagen. Rett etterpå fikk de utdelt oppgaveteksten og varene, og deretter gikk de i gang med å løse oppgaven. Alle de tilstedeværende lot seg begeistre av hva finalistene tryllet frem!

Oppgaveteksten lød:

FURU
50% FURU - 50% ANDRE BOTANISKE MATERIALER
Lag en urnedekor som integreres og presenteres på det utleverte fundamentet.
Du kan benytte medbragte materialer av furu.
Urnen må kunne løftes av fundamentet.
Urnen og søylen vil bli vurdert som en enhet.
Teknikk: Valgfri
Total tid: 90 minutter
Individuell forberedelsestid: 30 minutter
Konkurransetid: 60 minutter