En suksess!

Spenningen var til å ta og føle på da premieutdelingen nærmet seg slutten søndag 23.september. Hvem ville vinne den gjeveste av titler innen blomsterdekoratørfaget denne gang? Marmorsalen i Sentralen midt i Oslo sentrum var åstedet, og fem andre medaljer og massevis av premier var allerede delt ut til henholdsvis de tre beste i klasse B, samt 3. og 2.plass i klasse A. Lederen i Dommer- og Fagrådet, Bente Molde Husebø åpnet konvolutten og leste opp: 1. plass i klasse A og NORGESMESTER, med 754 poeng, fikk denne personen fra Oslo, fra butikken Blomst af Hansen – og som heter: Elisabeth Pålsson!

Bokstavelig talt hoppende glad kom den den nyslåtte mesteren opp på scenen og mottok dundrende og fortjent applaus, mens den musikalske fanfaren akkompagnerte og gratulerte på sin ordløse og mektige måte.

Norsk Blomsterhandlerforbund og Interflora Norge SA gratulerer Elisabeth Pålsson med bragden. En overbevisende og fortjent seier! Tusen takk!

50 årsjubileum også

Den første spiren til norgesmesterskap startet i 1964, ved at leserne i forløperen til Bladet BLOMSTER ble invitert til en brudebukettkonkurranse, hvor arbeidene ble fotografert – for senere å bli bedømt. To år senere arrangerte Norges Blomsterhandlerforbund og Oslo Blomsterhandlerforening et gedigent mesterskap i den Mauriske Hall på Hotel Bristol. Begge disse arrangementene overtraff alle forventninger, og var med på å gi gryende planer om å arrangere et norgesmesterskap en solid vitamininnsprøyting. I 1968 ble så det første NM arrangert, etter innledende og kvalifiserende runder med distriktmesterskap – akkurat slik det også er i dag.

Under feiringen av 50 års jubileet lørdag kveld den 22.september, var den første norgesmesteren, Gunnar Haugen fra Rjukan, til stede. Dette satt en ekstra spiss på det hele – ringen ble sluttet.

I tillegg hadde hele 19 tidligere norgesmestere og sentrale deltakere og personer som har vært med på å gjøre norgesmesterskapet til det det er i dag, kommet med hver sin bukett til en flott Jubileumsutstilling. Foruten at disse arbeidene i seg selv var både bedårende, fargeglade og annerledes (kriteriene som bukettene ble vurdert etter), var det i seg selv en ytterligere kompliment til NM som institusjon.

Mange å takke
Norgesmesterskapet gjør seg ikke selv, så vi ønsker derfor spesielt å takke alle dem som hjalp oss til å gjøre alt mulig. Derfor ønsker vi som arrangører å takke absolutt alle som kom – dere samlet gjorde norgesmesterskapet til den positive opplevelsen det er ment å være, og som det fortjener!

En spesiell takk til de følgende:
Styret i Interflora Norge SA, som satt av penger, og som dermed i det hele tatt gjorde dette mulig!
Dommer- og Fagrådet for planlegging og gjennomføring. Videre takk til konkurransedeltakerne, konkurranselederen, dommerne, oppgavegiveren, Interfloras administrasjon, Blomsterringen. Sist, men ikke minst takk til NMs kreative leder for vakre og overveldende blomstrende omgivelser.

Resultater fra NM 2018

Klasse A

Rangering

Deltaker

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

Norgesmester

Elisabeth Pålsson

Blomst af Hansen

Oslo

754

2.plass

Ingvill Marie Svenheim

Blomsterverkstaden AS

Sæbøvågen

694

3.plass

Anne Guri Hegna Smeplass

Blomsterstemning AS

Bø i Telemark

686

 

Klasse B

Rangering

Deltaker

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

1.plass

Linda Karin Efteland Hårstad

Muségatens Blomster

Stavanger

600

2.plass

Julie Katinka Synnes Huseby

Mathisens Blomster AS

Gamle Fredrikstad

567

3.plass

Josefin Erika Christina Nordman

Floriss Paleet

Oslo

544

 

Beste enkeltprestasjon
Norgesmesteren Elisabeth Pålsson, var også den som hadde laget konkurransearbeidet med høyest poengsum.
Hun oppnådde hele 281 av 300 mulige poeng for sitt finalearbeid.

Publikumsprisen
Flest publikumsstemmer fikk Ingvill Marie Svenheim, fra Blomsterverkstaden AS i Sæbøvågen, for sitt forberedte arbeid.

NM-oppgavene

Oppgave 1, lørdag -  Overraskelsesoppgaven (utdrag av oppgaveteksten):
La deg inspirere av oppgavens tema og de utdelte materialene, og lag en bukett.
Teknikk: Ta utgangspunkt i bukett-teknikk. Kombiner gjerne med andre teknikker, men det helhetlige arbeidet skal oppleves som en botanisk bukett.
Konkurransetid: 90 minutter

Oppgave 2, lørdag -  Forberedt oppgave (utdrag av oppgaveteksten):
Lag en «blomsterbukett» inspirert av ett eller flere av ord som slutter på verk.
Teknikk: Ta utgangspunkt i tradisjonell bukett-teknikk, og tillat deg å utfordre definisjonen på hva en bukett er.
Konkurransetid: 90 minutter
Forberedelser: Alle materialer, nødvendig utstyr/verktøy, og blomster til denne oppgaven medbringes av deltakeren selv. Du må gjerne medbringe ferdige underlag, konstruksjoner, elementer osv. og montere dette sammen med de friske plantematerialene i konkurransetiden. Husk bare at det skal være en markant endring i arbeidets uttrykk fra start til slutt.

Oppgave 3, søndag -  Finaleoppgaven (utdrag av oppgaveteksten):
Lag en show-bukett med wow-faktor! Du kan forberede konstruksjon | form | underlag på forhånd. Buketten ferdigstilles på scenen og presenteres på fri måte av deg.
Teknikk: Arbeidet skal ha ett eller flere bindepunkt. Tekniske løsninger utover det, er fritt opp til deg. Teknikken bedømmes ikke.
Konkurransetid: 60 minutter