Hortensia er en utrolig allsidig plante, som blomstrer lenge. Varianten vi  kjøper tidlig på våren kalles stuehortensia, mens hagehortensiaen kommer i butikkene når det nærmer seg sommer. Hortensiaen finnes i mange ulike fargetoner, fra hvit til ulike rosatoner og over til blålilla nyanser. 

Den er like fin på et bord som i vinduskarmen, og følger du våre stelletips kan du nyte synet av den ekstra lenge. 

Les også: Slik steller du en avskåren hortensia
 

1. Hvordan vanne en hortensia?

Hortensiaen er glad i regelmessig vanning. Et godt tips er å dyppe potten i en bøtte med vann omtrent hver tredje dag, helt til det slutter å boble. Unngå for all del å la den tørke ut. Selv om den er glad i vann, liker den seg ikke når den er «våt på beina». Derfor må du passe på at det ikke blir liggende igjen vann i pyntepotta. Tøm ut overflødig vann cirka 30 minutter etter vanning.
to-lune-hortensia-i-vinduet.jpgHortensiaen må vannes godt for å leve lenge. Fyll en bøtte med vann og hold plastpotten under vann til det slutter å boble. La den renne av seg før du setter den tilbake i pyntepotten.
lyserosa-hortensia-i-vinduet.jpgRosa hortensia gir farge til rommet og en forsmak av vår. Denne vakre varianten finner du i nettbutikken.

2. Hvilket lys liker hortensiaen?

Hortensiaen vil ha mye lys, slik at den kan utvikle knoppene sine. Plasser den gjerne i et vindu, eller i nærheten slik at den får naturlig dagslys. Vintersolen er ikke noe problem, men prøv å unngå den sterke solen som kommer litt lenger utpå våren.

3. Hvilken temperatur passer best?

Stuetemperatur er ikke noe problem, men plasseres den kjøligere forlenges blomstringen. Du kan for eksempel sette hortensiaen i en kjøligere gang på natten. Unngå at den står nær varmekilder, som for eksempel ved en varmepumpe eller panelovn.
Hortensia-i-potter-paa-bok.jpgHortensia kommer i et vell av farger, så det er enkelt å finne en som passer hjemme hos deg.
Jente-med-Hortensia.jpgHortensia er en frodig og vakker gaveplante, som kommer i flere ulike farger.

4. Bør du gjødsle?

Vi anbefaler at du gjødsler hortensiaen regelmessig i vekst- og blomstringsperioden. Det får du tak i hos din lokale Interflora-butikk.

5. Hvordan plante ut hortensiaen?

Etter blomstring kan du plante hortensiaen ut i hagen. De første årene blir det gjerne mest grønne blader men etter hvert kommer den med blomster også. Du kan eventuelt også sette den i en potte på terrassen.
Hortensia-i-fargerikt-fellesskap.jpgHortensiaen finnes i alt fra hvitt til duse rosatoner og over i blålilla.

Hortensia er en av de plantene som faller i smak hos de fleste. Den er perfekt både til deg som liker det klassiske eller det dekorative! En typisk gaveplante som passer til nesten alle anledninger.