Bestill orkidéer

Her er noen generelle tips som gjelder alle orkidéer:

 • Planten du kjøper skal ha både friske knopper og åpne blomster.Orkide.jpg
 • Beskytt planten mot ekstreme temperaturer fra butikk til hjem. Unngå solvarm bil, temperaturer under 12 grader eller kald trekk . Be blomsterhandleren om å pakke forsvarlig inn.
 • Generelt har store eksemplarer med flere blomsterstengler best forutsetninger for å trives og blomstre videre.
 • Orkideer trives best over 20 grader, og kaster knopper om det blir kaldere enn 15 grader.
 • Plasseres lyst men ikke i sterk sol. Beskytt spesielt røtter og blader for sollys. Det er altså forskjell på lys og sol.
 • Vann gjerne med romtemperert vann. Lite og ofte er supert. Og tøm alltid bort vann som blir stående på underskåler eller i potteskjulere. Orkiderøtter trenger luft, så la derfor planten tørke litt mellom vanningene.
 • Tørre luftrøtter og slappe blader er tegn på for lite vann. Orkideer liker ikke å bli tørre, selv om de overlever lenge uten vann.
 • Dusj gjerne blader og røtter.
 • Orkideer tåler ikke trekk. Da mister de knoppene.
 • Orkideer elsker fuktig luft. Plasser de gjerne i en litt for stor potteskjuler. Legg en liten oasis eller treklosse mellom potteskjuleren og orkideens potte og la det stå litt vann i bunnen. Da vil fuktig luft dampe opp til glede for planten.
 • Gjødselbehov er litt ulikt fra sort til sort. Bruk orkidegjødsel og følg bruksanvisning. Eller halv dose vanlig blomstergjødsel. Noen sorter liker også å få blader og luftrøtter dusjet med svak gjødselblanding.

Ulike orkidé-arter

Man regner med at det finnes over 40 000 orkidé-arter. Flest med opprinnelse i tropiske strøk . De har tradisjonelt blitt sett på som eksklusive og kostbare. De har alltid vært spesielt populære som brudeblomster. I dag er orkideer den mest brukte brudeblomsten sammen med roser. De har nok også blitt regnet som eksklusive for det å dyrke orkideer som stueplanter har vært vurdert som spesielt vanskelig og tidkrevende.

Phalaenopsis orkidé

En av de vakreste og enkleste, og den mest vanlige, orkideen er Phalaenopsis. Rosa orkide.jpgFløyelsaktige, sommerfuglformede blomster på lange slanke stilker. Blomstene kan være store, opp til 10 cm i diameter og sitte på meterlange stilker. Eller bitte små blomster på 20 cm høy planter. Og alle størrelsesvarianter i mellom. Og fargene varierer fra ensfargede til mønstrete og flerfargede i alle fargetoner bortsett fra blått. Den er enkel å dyrke og blomstrer lenge. Selve blomstene tåler sollys godt, men beskytt blader og røtter for den sterkeste solen. Vannes jevnlig, gjødsles jevnlig i sommerhalvåret. Når blomstringen er over og tuppene på blomsterstilken tørker inn kan den klippes ned til stilkens andre eller tredje øye. Er stilkene tørket helt ned så sett planten litt svalere et par måneder, ned mot 18 grader. Ta de så inn i stuevarmen og de kommer med nye blomsterstilker.

Cymbidium orkidé

Cymbidium-orkideen har voksaktige blomster på lange stilker sammen med lange sverdformede blader. Den er mest vanlig som snittblomst, men en flott potteplante også. Den skal stelles som Phalaenopsis, men vil ikke ha direkte sol og setter ikke nye blomster før den har stått et par måneder på 12 til 15 grader.

Dendrobium orkidé

Dendrobium har mindre fløyelsaktige blomster på ranker. Mange kjenner den som snittblomst, gjerne kalt Thaiorkide. Men det finnes utallige varianter som varierer i form og størrelse. Som potteplante kommer blomsterrankene opp fra knollaktige stengler med læraktige blader. Stelles som Phalaenopsis, men vil ikke ha sol. Og vil gjerne stå i små, trange potter.

Bestill friske orkidéer

Tekst: Nils Norman Iversen.