OpprinnelseHvit primula.jpg

Primula er en staude - en urteaktig plante hvor blomsten visner ved kulde, mens røttene lever og kan overvintre. Den er en slekt av nøkleblomstfamilien, og det finnes mer enn 500 arter av primula. Planten opprinner fra den nordlige halvkule. I Norge produseres primula ved større gartnerier, og er blant de fem mest solgte potteplantene her til lands. 

Utseende

Primula finnes i en fargeskala som spenner fra hvit til solgul, fra knall blå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Den mest populære Primula er den storblomstrede Primula vulgaris, som finnes i klare sterke farger. Blomstene vokser i kranser eller alene, og kan være både store og små. Den tar seg godt ut sammen med andre blomster som for eksempel storbladet eføy, men er også fin alene. 

Sesong

Primulaen blomstrer tidlig på våren, og enkelte arter blomstrer så lenge som til slutten av september. Tidligere var det vanlig å selge Primula som barrotsplante, men i dag får du den som ferdig potteplante.

Slik steller du primulaLilla primula.jpg

Vanning: Primula må ikke tørke ut, og bør holdes jevnt fuktig uten at den blir stående i vann.

Plassering: Setter du Primula lyst og svalt etter blomstring, kan den plantes ut i hagen til våren når faren for frost er over. Tips: La Primula bli vant til vær og vind før du planter den utendørs. La den stå ute på dagtid og sett den inn på kveldstid i en uke. Da vil den herdes til å tåle uteklimaet og trives lenger i hagen.

Planting: Primula er enkel å plante. Grav et hull som er stort nok til at ikke røttene bøyes. Før du setter planten i jorden fyller du hullet med vann. Jorden kan fint blandes med litt kompost. Fyll jorden rundt Primulaen slik at den står stødig. Anbefales å deles ca. hvert tredje år. 

Temperatur: Primula klarer fint normal stuetemperatur, selv om de trives best ved en temperatur på under 20 grader. Noen arter har en herlig duft og jo kjøligere planten står dess mer dufter blomstene. Blomstringen varer sjelden mer enn 2-3 uker.

Primula og allergier

Enkelte arter av Primula kan gi allergiske reaksjoner ved kontakt med huden, som f.eks arten Primula obconica. Kontakt med plantens kjertelhår på blad og stengler kan forårsake kløe, blemmer og eksem på hender og ansikt. Her er det allergenet primin som finnes i saften i stengler og blader som man reagerer på. Det finnes flere arter av Primula som ikke inneholder primin (og som man ikke vil reagere på), men om du ønsker en Primula obconica anbefales det å plante den utendørs. 

 

Få mer informasjon om Primula i din nærmeste Interflora-butikk.

Se hvilke blomster du kan bestille på nett her.