Orkidéer er blant de mest populære plantene i norske hjem. De finnes i mange varianter og farger – og de fleste er ganske enkle å ta vare på. Felles for de fleste er at de bør stå lyst uten direkte sollys. Her er våre beste tips til stell av orkidéer.

 

Stell av Phalaenopsis-orkidé

Unngå å sette phalaenopsis i direkte sollys. Er bladene for lysegrønne, betyr det at de har stått for mye i lyset.
 

Hvis orkidéene dine dør fort, kan det skyldes at du vanner dem for ofte. Orkidé er en tropisk blomst, og er derfor vant til litt tid uten vann. Gjennomskyll blomsten 1-2 ganger i uken, så unngår du at røttene blir stående i vann. Du kan også gjødsle dem med orkidégjødsel for ekstra blomstrende og sterke orkideer.

Stell av Dendrobium-orkidé

Som potteplante kommer blomsterrankene opp fra knollaktige stengler med læraktige blader. Den krever likt stell som Phalaenopsis, men bør ikke stå i solen, og bør settes i små, trange potter. Dendrobium ser også flott ut avskåret. Skjær av en stor gren, og sett den i en klar glassvase.

Stell av Cymbidium-orkidé

Cymbidium er mest vanlig som snittblomst, men gjør seg også flott som potteplante. Den er ofte litt større og dyrere enn de andre orkidé-typene, men står til gjengjeld lenge og blomstrer. Den skal stelles som Phalaenopsis, men vil ikke ha direkte sol.

Stell av Paphiopedilum-orkidé

Paphiodelium har vanligvis kun én blomsterstilk om gangen, og er litt vanskeligere å få til å blomstre. Den liker seg i et inneklima med fuktig luft og bør settes på en plass som er lun og sval, som for eksempel på et soverom. Vann den 2 ganger i uken om sommeren, og helst en gang i uken om vinteren.

Stell av Oncidium-orkidé

Oncidium kan også kjøpes som potteplante og som avskåren blomst, med mange småblomster på grenene. Den gjør seg godt i klare, høye vaser som virkelig lar dem skinne. Denne orkidéen tåler å stå i temperaturer helt ned til 10 grader. Sett den gjerne ut om sommeren om været tillater det. Vann den 1-2 ganger i uken, og gjødsle én gang i måneden på sommeren.

 

Hvis du ikke lykkes med stell av dine orkidéer kan du bestille friske orkidéer enkelt på nett hos Interflora.


Bestill friske orkidéer