Blomsterdekoratører jobber med dufter og farger, med former og utrykk, og med flotte kunder – fra de pur unge til langt inn i alderdommen.

 
Bransjen trenger alle typer mennesker. Noen designer arrangementer til store og viktige begivenheter, noen lager dem, men som oftest gjør de samme personene begge deler. Og visste du at den regjerende verdensmesteren i blomsterdekorering er norsk? Og at Norge (og Sveits) har vunnet Europamesterskapet i Blomsterdekorering flest ganger? Og skal du kanskje bli den som vinner Yrkes-NM eller Yrkes-VM neste gang? De sistnevnte to mesterskapene er nemlig for lærlinger.
 
Som blomsterdekoratør er mulighetene mange!
MEN; det stopper ikke der. Med mer utdannelse kan du ta Mesterbrev, åpne egen butikk, bli Blomstertekniker, jobbe med botanisk design, eller bli lærer i Blomsterdekoratørfaget.
 
Eller skal du bli den som lager noe passende for den vanlige mann og kvinne i gata? De fleste blomsterdekoratører velger denne veien og jobber i en butikk. Der kan du være en god medarbeider og jobbe i mange, mange år og utvikle butikken til stadig nye høyder. Vil du bare lære litt på en kurskveld, er blomsterdekoratører kjent for å dele på kunnskapen de har tilegnet seg
 

En kjent blomsterdekoratør sa en gang ”Så heldige vi er. Selv om vi av og til jobber sent en overtidskveld så lager vi pene ting som vi selv også blir glade av!”
 
 

Alle har rett på videregående utdannelse. Har du ikke brukt opp denne retten er Blomsterdekoratørfaget en mulighet.
Hvis du har brukt opp retten din og er voksen, så ta kontakt med en videregående skole allikevel. Kanskje finnes det en mulighet. Se også nedenfor!
 
 
Så hva gjør man for å bli blomsterdekoratør?
 
Her er det flere muligheter, og kryssløp er også mulig, men dette er de vanligste veiene å gå:
 
Kommer du rett fra ungdomskolen eller har rett på videregående utdannelse, går du to år på videregående skole og to år som lærling i bedrift. Sjekk sidene til bl.a. BLOK, hvor du kan finne opplysninger om lærlingelønn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
For deg som har annen utdannelse fra før av, og har brukt opp retten til videregående skole – Ta kontakt med din nærmeste videregående skole, med Norges grønne fagskole - Vea eller med BLOK. Det finnes alltid løsninger!
 
Kanskje kan du også få avskrevet noe av læretiden, hvis du har godkjent praksis i bransjen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvis du har jobbet som ufaglært i bransjen, eller har jobbet med relaterte yrker kan du sjekke hvor mye du får godkjent som relevant yrkeserfaring. Når du til sammen får samlet fem år, kan du gå opp til fagprøve (sjekk med Fylkeskommunen)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Listen over ulike videregående skoler som har blomsterdekoratørlinje forandres stadig, så sjekk utdanning.no
 
 
Før du setter i gang med utdanningsløpet ditt, ta kontakt med fylkeskommunen, den nærmeste videregående skolen, eller BLOK (se kontaktinfo ovenfor) i de fylkene de er godkjent som opplæringskontor. Enda et alternativ for informasjon er Norges grønne fagskole - Vea.
OBS! Flere av skolene vi har nevnt, men også private, tilbyr enkeltstående blomsterdekoreringskurs. Hvis det ikke kun er for inspirasjon eller oppdatering du ønsker å gå slike kurs, bør du imidlertid alltid sjekke om de er godkjent som en del av din utdannelse.
 
 
Yrkesstoltheten er påtagende stor i bransjen vår, og det er mange veier både for å komme til målet om å bli blomsterdekoratør, og mange veier å gå når du er der. Bare se på Interfloras ”inspirasjons-sider” over hva man kan lage.

Bli blomsterdekoratør og velkommen til oss!