– Den groveste feilen vi nordmenn ofte gjør, er å ta juletreet rett inn etter vi har hentet det. Tar du det inn for raskt, begynner det ofte å drysse, forteller blomsterdekoratør Nils Norman hos Interflora.

Les også: Slik får du julestjernen til å vare

Sag over treet først

Nils forteller at juletreet faktisk har mange kvaliteter til felles med snittblomster. Avskårne blomster må snittes opp på nytt, og noen ganger også få nytt vann. Det samme gjelder for juletreet.

– Før du gjør noe som helst, må du sage over trestammen på nytt. La det deretter stå ute i vann, helst i 10-15 centimeter opptil stammen. Det er fordi treet suger opp vann mellom barken og veden. Bruker du i tillegg holdbarhetsmiddel vil det også vare lenger, forteller han.

 

Du burde også unngå å spikke treet for å få det til å passe inn i juletrefoten. Fjerner du barken mister treet nemlig sugeevnen. Ta helst med juletrefoten til forhandleren, så vet du at det passer.

Trenger du flere julegavetips? Prøv deg på denne lyslykten til jul! Eller hva med å lage en dørkrans?

Nils Norman mener du helst bør sage trestammen over på nytt, etter at du har kjøpt det.

La treet stå ute

Han forteller at de store temperaturforskjellene inne- og utendørs skaper store problemer for juletreets varighet.

– Treet må få tid til å akklimatisere seg. Det er ikke rart det går galt når treet går fra en vant temperatur på 22 minusgrader til 15 innendørs. Jeg pleier å la det stå ute så lenge som mulig. Sett det i vann med holdbarhetsmiddel frem til lille juleaften, så holder det seg godt. Bor du i blokk, setter du det i kjelleren, på verandaen eller i boden, forteller Nils.

 

Før du tar det inn, bør du også la det stå i plast ute så lenge som mulig. Det viktigste er at det står i vann hele tiden, slik at det holder seg lenger. Sjekk en gang om dagen om du må fylle på igjen.

Les også: Lykken er et julepyntet hus

Før juletreet skal pyntes, bør du la det stå ute så lenge du kan. Da vil det holde seg lenger.

 

– Kjøp lokalt tre hvis du kan

Juletreet har, som alt annet av planter og blomster, en begrenset holdbarhet. Ifølge Nils vil et godt tre holde i en uke eller to.

– Juletrærne har nemlig stått ute en stund når du kjøper dem. Det beste du kan gjøre, er å kjøpe et lokalt juletre hvis du kan. De er ofte i bedre kvalitet, og som regel ferskere, forteller han.

Han råder deg til å spørre forhandleren om når treet ble felt. Tommelfingerregelen er at treet ikke bør ha blitt felt tidligere enn i starten av november.

Les også: Gi juleblomstene liv etter julen

Overlev dryssemarerittet

Uansett om du har gjort alt riktig, vil juletreet på et tidspunkt begynne å drysse. Men hva kan du gjøre for å utsette denne prosessen når treet er tatt inn?

– Selv om treet blir vant til temperaturen i rommet, kan det lønne seg å sette det på et av de kjøligste stedene i rommet. Da vil det holde litt lenger, sier Norman.

Men – når det først begynner å drysse, er det bare å innse realitetene. Da begynner juletreet å dø, og da er det bare å fjerne det.

– Det er deilig å få inn det friske juletreet til jul, men det er også deilig å få det ut. Gled deg heller til neste jul med et nytt og friskt juletre, avslutter Norman.