Byen som er omgitt av de syv fjell, av mange omtalt som Vestlandets hovedstad – eller ganske enkelt Bergen, var arena for årets NM. Nærmere bestemt fant det hele sted i dagene 30.oktober til 1.november, på Scandic Hotell Ørnen.

NM er hele Blomster-Norges møtested! Selve kjernen i arrangementet er selvsagt Norgesmesterskapet, med landets beste blomsterdekoratører i aksjon. Det å få kunne glede seg over det de tryller frem, få inspirasjon, og samtidig få treffe venner og kolleger fra fjern og nær – er det som får folk til å komme igjen og igjen. Det største spenningsmomentet hver gang er naturligvis: Hvem blir Norgesmester i år?
Men først; fredag løser alle konkurransedeltagerne en oppgave de har fått oppgaveteksten til på forhånd. Lørdag formiddag løser de en overraskelsesoppgave. Lørdag ettermiddag møtes de 12 beste etter de to innledende oppgavene i finalen, og om kvelden venter det festmiddag og premieutdeling.

Så hvem ble altså Norgesmesteren 2015? Jo; Sandra Kristine Jensen, fra Nesttun Blomster AS!
Vi gratulerer hjerteligst med seieren!

NM 2015- M.Holmen, S.K.Jensen og K.Haugberg.jpg

Fra venstre Mariann Holmen, Norgesmester Sandra Kristine Jensen, og Karina Haugberg

Norgesmesterskapet i blomsterdekorering er en eneste stor dugnad. Den innsatsen som legges for dagen skal man lete lenge etter andre steder. Vi ønsker derfor å takke absolutt alle som stilte opp, både før under og etter arrangementet – både lokalt og sentralt fra innen Interflora Norge, samt fra leverandører, familie og venner. Uten dere hadde det ganske enkelt ikke vært mulig!

NM er vår bransjes tenketank, eller produktutviklingssted om man vil. Nyskapningene vi ser her, ser vi igjen senere ute i butikkene, og dermed i neste omgang i de tusen hjem. Og ikke bare i de butikkene der deltagerne selv jobber, vi finner dem også mange andre steder. Vi snakker med andre ord om kunnskapsutveksling. Ingen andre arenaer i Norge gir så mye faglig til så mange, på så kort tid. Dette er vi som arrangører stolte av å legge til rette for!

Norgesmesterskapet er allikevel ingen barnehage, fordi selve essensen dreier seg jo om rangering. Etter at de tre konkurransesekvensene var over, oppgavene var bedømt og resultatene samvittighetsfullt og nøyaktig regnet ut – kunne vi annonsere dette:

Resultater fra NM 2015:

Klasse A

Rangering

Deltager

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

Norgesmester

Sandra Kristine Jensen

Nesttun Blomster AS

Bergen

715

2. plass

Karina Haugberg

Spire Blomsterhåndverk AS

Fauske

713

3. plass

Mariann Holmen

Tornerose Blomsterverksted AS

Lillehammer

707

 

Klasse B

Rangering

Deltager

Butikk/arbeidsgiver

Sted

Poeng

1.plass

Vassana Kaewvijit

Finn Schjøll Storgaten

Oslo

547

2. plass

Ida Camilla Søstuen Mendes Correia

Interflora Marihøna

Elverum

512

3. plass

Anne Ådland

Atelier Flora AS

Bergen

508

 

Beste enkeltprestasjon:
Mariann Holmen, fra Tornerose Blomsterverksted AS på Lillehammer, var den som hadde laget konkurransearbeidet med høyest poengsum.
Hun oppnådde hele 266 poeng av 300 mulige for sitt forberedte arbeid.

Publikumsprisen:
Flest publikumsstemmer fikk Johanna Brämersson, fra Finn Schjøll Storgaten i Oslo, for sitt forberedte arbeid.

NM-oppgavene:

Fredag 30.oktober – Forberedt oppgave
Denne oppgaven fikk deltakerne i slutten av juni. Med ca. fire måneder til forberedelser, blir ofte den forberedte oppgaven den mest spektakulære, noe de tilstedeværende også i år kunne bevitne.

Oppgaveteksten lød:

BOTANISK ARBEID MED EN KLAR DOMINANS I ENTEN: FARGE, FORM, eller MATERIALE
Presenter det ferdige arbeidet på et podium
Tid: 120 minutter
Det totale arbeidet inkludert podiet kan ikke overskride: høyde 175cm, bredde og dybde 50cm
Alt av forberedelser er tillatt, men arbeidet må ta form og bli til i konkurransetiden
De 90 av de 120 minuttene må benyttes fullt ut
Arbeidet skal flyttes av deg etter bedømming
Det er ikke mulighet for strømtilførsel
Åpen flamme og spray-lim er ikke tillatt
Det kan ikke stilles spørsmål til oppgaven før på informasjonsmøtet fredag 30.oktober

Lørdag 31.oktober, formiddag – Overraskelsesoppgaven

Ca. en uke før konkurransedagen fikk deltagerne vite at de ville få utdelt et fat med diameter ca. 30 cm. I tillegg en stor mengde av én blomstersort. De fikk også mulighet for å høste og ta med seg viltvoksende botaniske materialer fra den norske natur (f.eks. mose, kongler, blader, greiner, strå osv.) til denne oppgaven – vel og merke var mengden begrenset til det som fikk plass i én normal bærepose!
Fredag kveld fikk deltagerne den fullstendige oppgaveteksten og varelisten utdelt. De fikk da også se varene fysisk. Det var imidlertid ikke tillatt med noen fysiske forberedelser før lørdag morgen.

Oppgaveteksten lød:

FORM- OG MATERIAL-DOMINANS
Det utleverte fatet og hele eller deler av stikkmassen må benyttes!
Tid: 90 minutter
Når du nå ser den fullstendige oppgaveteksten, og hvis du finner at de viltvoksende botaniske materialene du har hatt anledning til å ta med er relevante for arbeidet ditt, da kan de benyttes!
Ingen fysiske forberedelser generelt eller bearbeiding av de viltvoksende botaniske materialene spesielt er tillatt før lørdag morgen kl.08.00 i konkurransesalen!
Alt som er beskrevet i Verktøy- og rekvisitalisten kan fritt benyttes!
Det vil bli lagt vekt på materialrespekt, holdbarhet og vanntilførsel!
Arbeidet skal flyttes av deg før bedømming!

Lørdag 31.oktober, ettermiddag – Finaleoppgaven

De 12 beste deltagerne etter de to innledende rundene av mesterskapet, 7 fra klasse A og 5 fra klasse B, gikk til Finalen. Finalistene ble ropt opp i egen høytidelig sekvens om ettermiddagen. Rett etterpå fikk de utdelt oppgaven og varelisten, og deretter gikk de i gang med å løse oppgaven.

Oppgaveteksten lød:

TEKNIKK-DOMINANS
Lag et blomsterarbeid som presenteres på det utleverte stativet
Stativet inngår IKKE i bedømmingen
Tid: 90 minutter
Alt som er beskrevet i Verktøy- og rekvisitalisten kan fritt benyttes!